Mitä voit tehdä pelastaaksesi rotusi jalostuskielloilta?
Katariina Mäki
Oslon käräjäoikeus päätti tammikuussa, että puhdasrotuisten englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanielien kasvattaminen on vastoin maan eläinsuojelulakia. Jalostusta saa kuitenkin jatkaa suunniteltujen, organisoitujen roturisteytysten muodossa, jotka tuovat rotuihin uutta perinnöllistä vaihtelua ja terveitä geenejä.
Olemme tienneet tämän tulevan. Olemme puhuneet tästä vuosia, ehkä kymmeniä. "Jos emme itse paranna tilannetta, siihen puututaan ulkopuolelta."
Pohjoismainen kennelunioni PKU listasi
englanninbulldoggin yhdessä mopsin ja ranskanbulldoggin kanssa viisi vuotta
sitten roduiksi, joissa tilanne vaatii välittömiä toimia. Kyseinen raportti
koski vain hengitysvaikeuksia - näillä roduilla on myös monia muita, vakavia ja
yleisiä perinnöllisiä ongelmia.
Cavaliereja rasittaa sydänsairaus, joka ilmenee jo nuorella iällä. Cavalierilla on myös ei-toivottu asema 'syringomyeliarotuna'.
Kun televisiossa ja sosiaalisessa mediassa pyörii videoita koirista, joilla on hengitysvaikeuksia tai syringomyelian oireita, katselijoita säälittää. Syntyy kuva rotukoirien huonosta terveydestä.
Jos norjalaiset rotujärjestöt olisivat pystyneet osoittamaan, että niiden jalostusohjelmat vähentävät sairaiden koirien määrää riittävän nopeasti, olisi kielto ehkä voitu välttää.
Voiko näin tapahtua muissa maissa? Ja useammalle rodulle?
Kyllä voi ja todennäköisesti tapahtuukin, jos riittävän tehokkaisiin toimiin ei ryhdytä. Norjan tuomiossa todetaan, että sillä voi olla vaikutuksia myös muihin rotuihin, joilla esiintyy yleisesti hengitysvaikeuksia, kuten ranskanbulldoggiin ja mopsiin. Tuomiossa todetaan myös, että se antaa selkeän signaalin KAIKILLE roduille arvioida koirien terveystilanne perusteellisesti.
Eettinen ja kestävä eläintuotanto - olipa kyse tuotantoeläimistä tai lemmikeistä - on yhä tärkeämpää, kun tietoisuus eläinten hyvinvointiin vaikuttavista asioista lisääntyy. Kasvissyönti on lisääntynyt. Ratsastus poistettiin modernista viisiottelusta - 109 vuoden jälkeen! - kun saimme todistaa saksalaisen ratsastajan hakkaavan hevosta raipalla sen kieltäydyttyä hyppäämästä esteen yli Tokion olympialaisissa. Kun lehdet kirjoittavat koirien yleisistä perinnöllisistä ongelmista, otsikoissa olevien rotujen kasvatusta paheksutaan.
Olemme nyt lyhyen ajan sisällä saaneet muutamankin herätyksen.
Koirarotujen kestävä, oikeutettu ylläpito vaatii, että osoitamme välittävämme koiristamme ja haluavamme ja pystyvämme varmistamaan niiden hyvinvoinnin. Kasvattajien on huolehdittava koirien terveydestä ja hyvinvoinnista kaikissa roduissa, ei vain niissä, joilla on eniten ja suurimpia ongelmia. Koiraharrastuksen tulee näyttää hyväksyttävältä myös oman kuplamme ulkopuolelle. Jos joidenkin rotujen tila aiheuttaa paheksuntaa jalostusta kohtaan ja saa ihmiset säälimään koiria, kärjistyy tilanne vähitellen myös muissa maissa.
Pelkäätkö oman rotusi puolesta?
Sinun ei luultavasti tarvitse olla huolissasi, jos
- rodullasi on tehokas jalostusohjelma, joka kattaa tärkeimmät koirien hyvinvointiin liittyvät ominaisuudet,
- kasvattajat noudattavat tätä ohjelmaa tehdessään yksittäisiä jalostuspäätöksiä,
- ohjelman vaikutusta koirien terveyteen ja hyvinvointiin seurataan ja
- rodussasi on tarpeeksi perinnöllistä vaihtelua ja terveitä koiria jalostukseen.
Jokaisessa rodussa on ainakin muutamia perinnöllisiä ongelmia. Se on väistämätöntä, koska koirat ovat eläviä olentoja. Monet rodut ovat kuitenkin edelleen melko hyvässä kunnossa, ja niitä ylläpidetään kestävällä tavalla. Koirarodut voidaan jakaa terveyden kannalta kolmeen luokkaan:
Luokka 1. Enimmäkseen terve.
Perinnöllisiä ongelmia esiintyy, mutta niihin puututaan jalostusohjelmalla, joka on usein pakollinen. Terveitä koiria on olemassa riittävästi. Sinun ei tarvitse pelätä, että rotusi jalostus kiellettäisiin terveysseikkojen perusteella. Olisi mahtavaa, jos näyttäisit myös muille, mitä teet ja mikä on ollut jalostusohjelmasi vaikutus - tämä antaisi muille yhdistyksille ja kasvattajille - ja ennen kaikkea koirille - mahdollisuuden hyötyä toimistasi. Esimerkki: suomenpystykorva (englanniksi). Muutkin esimerkit ovat enemmän kuin tervetulleita, ja esittelemme niitä mielellämme DogWellNetissä!
Luokka 2. Silmälläpidettävä.
Perinnöllisiä ongelmia alkaa kerääntyä, mutta terveitä koiria löytyy edelleen jalostukseen. Rotusi yhdistys on todennäköisesti käynnistänyt koko rodun kattavan jalostusohjelman parantaakseen tilannetta. Nyt on tärkeää näyttää, että ohjelma toimii käytännössä. Ja jos ei - ohjelmaa tai sen osia tulee vaihtaa. Moniin ohjelmiin sisältyy laajoja terveystutkimuksia, mutta koirien tuloksia ei hyödynnetä jalostuspäätöksissä tarpeeksi tehokkaasti. Suurin haaste joissakin tämän ja seuraavan luokan roduissa on, että monet kasvattajat ja omistajat jättävät huomiotta tai normalisoivat rodulle tyypillisiä terveys- ja hyvinvointiongelmia. Ei ole oikein sanoa, että piirre kuuluu rotuun, kun kyseessä on ominaisuus, joka vaarantaa koirien hyvinvoinnin. Se ei käy - ei koirille eikä yhteiskunnalle. Ja koirien jalostus on nyt tiukan julkisen syynin alla.
Luokka 3. Vaarantunut.
Rotua hallitsevat perinnölliset ongelmat. Vaikea löytää terveitä koiria jalostukseen. Terveys- ja hyvinvointiongelmat ovat suora seuraus tavoiteltavasta 'tyypistä'. Rotusi jalostus on vaarassa tulla kielletyksi jossain päin maailmaa. Nyt on viimeinen mahdollisuus aloittaa tehokkaat toimenpiteet. On tunnustettava rodun ongelmat ja päätettävä toimivasta jalostusohjelmasta, joka sisältää terveystutkimuksia ja monissa tapauksissa myös roturisteytyksiä, joiden avulla rotuun voidaan tuoda 'terveitä' geenejä. Todennäköisesti myös rotutyyppi sekä toivottavat ominaisuudet on arvioitava uudelleen.
Kirjoitan jalostuskieltojen uhasta, mutta ajattelen lähinnä yksittäisiä koiria ja kuinka saada niille hyvä elämä. Jos todella välität koirista ja rodustasi, keskityt jalostuksessa terveyteen ja hyvinvointiin etkä voittoihin näyttelyissä tai muissa kilpailuissa. Brittiläinen lyhytkuonoisten koirien työryhmä Brachycephalic Working Group toteaa, että "hyvän terveyden, hyvinvoinnin ja luonteen maksimoiminen ohittaa kaikki muut koiriin liittyvät näkökohdat." Toivon todella, että tätä tahtotilaa toteutetaan kaikissa sidosryhmissä myös käytännössä.
Pyydämme myös: älä ammu sanansaattajaa. International Partnership For Dogs (IPFD) työskentelee edistääkseen kaikkien koirien, myös rotukoirien, hyvinvointia. Ymmärrämme rotukirjon tarpeen ja hyödyn. Mutta meidän on kerrottava, mitä maailmassa tapahtuu ja kuinka se voi vaikuttaa koiriin ja ihmisiin. Kutsumme kaikkia yhteisiin toimiin koirien terveyden ja hyvinvoinnin puolesta. Eläinlääketieteen asiantuntijamme Brenda Bonnett kirjoittaa:
Pyydämme teitä työskentelemään yhdessä sen eteen, mikä todella on koirien ja niiden ihmisten etujen mukaista. IPFD työskentelee yhteistyökumppaneidensa kanssa luodakseen etenemissuunnitelman, jossa kaikilla sidosryhmillä on oma roolinsa. Niiden, jotka ovat syvästi sitoutuneita varmistamaan kaiken rotukoiriin liittyvän hyvän säilymisen, on osallistuttava avoimeen ja kunnioittavaan vuoropuheluun kaikkien koirien ja ihmisten edun mukaisten toimien tunnistamiseksi. Jokaisen meistä tulee rehellisesti pohtia, kuinka omat asenteemme ja tekomme - tai tekemättömyytemme - ovat vaikuttaneet nykytilanteeseen. Ja sitten - etsikäämme yhdessä myönteinen tie eteenpäin.
Tervetuloa mukaan! Näytetään, että välitämme.
Saat meihin yhteyden sähköpostiosoitteella info@ipfdogs.com.
Lue myös
Brenda Bonnett: Norwegian Lawsuit on Dog Breeding - A Step Back or Can it be a Step Forward?
Get a GRIHP! -terveysraportit mopsista ja ranskanbulldoggista DogWellNetissä.
Olen kirjoittanut tämän artikkelin International Partnership For Dogsin (IPFD) vt. toiminnanjohtajana ja se on julkaistu englanninkielisenä 5.2.2022.