Euroopan laiton koiranpentukauppa on miljardien eurojen ala

26.01.2025

Koiranpentujen kysyntä Euroopassa on kasvanut räjähdysmäisesti. Samalla myös laiton kauppa kukoistaa ja laajenee. Usein toimintaa pyörittävät järjestäytyneet rikollisverkostot. Laiton pentukauppa aiheuttaa vakavia riskejä koirien hyvinvoinnille ja vaarantaa myös ihmisten terveyden, puhumattakaan kuluttajansuojasta. Eläinsuojelujärjestö Four Paws vaatii EU:lta tehokkaita toimia laittoman kaupan kitkemiseksi.


Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS
Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS

Yksi kattavimmista arvioista EU:n pentukaupan laajuudesta

Four Pawsin marraskuussa julkaisemassa raportissa 'Billion Euro Industry - Why the EU must strengthen regulations to end the illegal puppy trade now' esitetään yksi tähän mennessä kattavimmista arvioista verkossa tapahtuvan pentukaupan laajuudesta, kysynnästä ja tarjonnan lähteistä.

Four Paws teetti raporttiaan varten laajan tutkimuksen tuhansista pentujen myynti-ilmoituksista EU:n alueella. Se keräsi tietoa myös EU:n jäsenvaltioiden ministeriöiltä, kansallisista ja yksityisistä lemmikkieläinten rekisteritietokannoista sekä muilta sidosryhmiltä, kuten kansainväliseltä koiranjalostusliitolta FCI:ltä.

Miljoonia koiranpentuja kaupan vuosittain

Four Pawsin raportti kertoo, että Euroopassa kaupataan vuosittain miljoonia koiranpentuja kasvavan kysynnän tyydyttämiseksi. Varovainen, vuotuisen kysynnän perusteella laskettu arvio koirakaupan arvosta on noin 4,6 miljardia euroa vuodessa.

Vuonna 2022 EU:ssa oli noin 68,8 miljoonaa koiraa. Vuosittain kysyntää oli lähes kuudelle miljoonalle koiranpennulle. Vuodesta 2019 EU:n koirapopulaatio on kasvanut yli yhdeksällä miljoonalla koiralla.

Kun mukaan luetaan EU:n naapurimaista Sveitsi, Englanti, Norja, Venäjä ja Turkki, koiria oli vuonna 2022 yhteensä runsaat sata miljoonaa. Vuosittain kysyntää oli lähes yhdeksälle miljoonalle koiranpennulle. Vuodesta 2019 koirien lukumäärä on kasvanut yli 13 miljoonalla koiralla.

Pentujen kova kysyntä EU:ssa ja sen lähialueilla on lisännyt vastuulliseen kasvatukseen kohdistuvaa painetta ja tarjonnut rikollisille pentutehtailijoille loputtomasti rahantekomahdollisuuksia.

Koiranpentujen laiton kauppa on järjestäytynyttä rikollisuutta

Koiranpentujen suurta kysyntää hyväksikäyttävät epäeettiset ja laittomat kasvattajat tehotuottavat erityisesti suosittujen rotujen pentuja ja ansaitsevat toiminnallaan huomattavia voittoja.

Myytäviä pentuja kuljetetaan laittomasti rajojen yli, hyödyntämällä lemmikkieläinten liikkumista koskevien säännösten porsaanreikiä. Pennut on helppo myydä netissä, koska myyntisivustojen tarkastus-/varmistusjärjestelmät ovat vajavaisia tai puuttuvat kokonaan. Toiminta on kannattavaa; rikossyytteen sekä vakavien tuomioiden riski on pieni. EU:ssa ei ole yhdenmukaistettua lainsäädäntöä koirien rekisteröinnistä, jonka avulla myyjän voisi jäljittää.

Euroopan komissio on määritellyt seuraeläinten, kuten koiranpentujen, laittoman kaupan järjestäytyneeksi rikollisuudeksi.

Riskejä niin koirien kuin ihmistenkin terveydelle

Laiton kauppa ei ainoastaan tuota voittoa, vaan myös pahentaa eläinten hyvinvointiin liittyviä ongelmia. Useimmissa tapauksissa pennut kasvatetaan epäinhimillisissä oloissa ja erotetaan emoistaan liian varhain. Pennut ovat stressaantuneita ja alttiita sairauksille.

Sääntelemättömässä pentukaupassa on viime aikoina tullut esiin tapauksia, joissa pennuilla on ollut bruselloosia, parvovirusta ja hengitystieinfektioita. Pennut ovat olleet kuivuneita ja pahoinpideltyjä, ja monet niistä ovat menehtyneet pian saavuttuaan uusien omistajiensa luo.

Laiton kauppa aiheuttaa merkittäviä riskejä myös kansanterveydelle, kuluttajansuojalle ja taloudelle. Laittomat myyjät vääristävät markkinoita, vievät tilaa vastuullisten kasvattajien toiminnalta, kiertävät veroja ja vievät näin valtioilta elintärkeitä tuloja. Erityisen huolestuttavaa on tuontipentujen laiton kauppa maista, joissa edelleen esiintyy raivotautia.

Internet ruokkii laitonta pentukauppaa

Lemmikkieläinten verkkokaupan lisääntyminen on edesauttanut EU:ssa tapahtuvaa laitonta pentukauppaa entisestään: erilaiset myyntisivustot ja some ovat nykyään keskeisiä myyntipaikkoja.

Netin myyntisivustot tulvivat lemmikkieläinilmoituksia, joiden joukosta kuluttajien, sivustojen ylläpitäjien ja viranomaisten on vaikea havaita laitonta toimintaa.

Four Pawsin raportin mukaan esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Italiassa julkaistiin kussakin päivittäin 2000 uutta koirailmoitusta. Puolassa päivittäiset määrät nousivat jopa yli 4 000 ilmoitukseen. Suurimmassa osassa ilmoituksia - keskimäärin neljässä viidestä - myytiin koiranpentuja.

Kolme neljästä verkkoilmoituksesta kauppasi rotukoiria sekä designkoiria, kuten cockapoo ja goldendoodle. Suosituimmat rodut olivat pomeranian, villakoira, chihuahua, mäyräkoira, yorkshirenterrieri, ranskanbulldoggi, labradorinnoutaja ja maltankoira.

Pentujen hinta vaihteli välillä 299 (Romania) ja 1619 euroa (Itävalta). Suomessa pentu maksoi keskimäärin 1334 euroa. Länsi-Euroopassa hinnat ovat tyypillisesti korkeammat kuin Itä-Euroopassa, mikä innostaa kuljettamaan pentuja länteen myytäviksi.

Asiantuntijoiden ja EU:n jäsenvaltioiden esittämistä huolenaiheista huolimatta lemmikkieläinten verkkokauppa on edelleen heikosti säänneltyä. Laittomat myyjät hyödyntävät valvonnan puutetta; kiinnijäämisen riski on pieni. Petosten torjunta on lähes mahdotonta.

Some on suosittu myyntialusta

Somealustat, erityisesti Metan hallinnoimat Facebook ja Instagram, mahdollistavat laittomien myyjien toiminnan entistäkin vähäisemmällä valvonnalla ja riskillä.

Four Pawsin vuonna 2024 julkaisemassa aiemmassa selvityksessä paljastui laajalle levinnyt laiton kauppa Metan alustoilla useissa Euroopan maissa, myös EU:n jäsenvaltioissa. Pentujen myyntiin liittyvissä Facebook-ryhmissä oli satojatuhansia jäseniä, niin myyjiä kuin mahdollisia ostajiakin. Satojen näissä ryhmissä tehtyjen julkaisujen analyysi paljasti myyjien käyttävän harhaanjohtavia taktiikoita myydäkseen laittomasti kasvatettuja koiranpentuja ja harhauttaakseen alustojen valvontatoimia.

Vuonna 2022 Four Paws julkaisi Pandemic Pups -raportin, joka käsitteli koronapandemian aikana hankittuja koiranpentuja. Raportin mukaan 39 prosenttia ostajista hankki tuolloin pentunsa somen kautta. Yleisimmät alustat olivat Facebook ja Instagram. Joka toinen (55 %) sairaaksi osoittautunut pentu oli hankittu somesta. Pennuista, jotka menehtyivät pian ostotapahtuman jälkeen, 59 % oli hankittu somesta.

Vain viidesosa koirista hankittiin tunnetusta lähteestä

Four Pawsin uuden raportin mukaan EU:n vuotuiseen kysyntään tarvittavasta kuudesta miljoonasta koirasta vain 1,2 miljoonaa hankittiin tunnetuista, varmasti laillisista lähteistä, kuten rekisteröityneiltä kasvattajilta ja virallisten tuontien ja vientien kautta. Lähes viisi miljoonaa koiraa, 79 % kaikista EU:ssa hankituista koirista, ostettiin tuntemattomista ja/tai laittomista lähteistä.

Parhain tilanne oli Hollannissa ja Suomessa, joissa vain neljä ja yhdeksän prosenttia koirista hankittiin tuntemattomista lähteistä (Taulukko 1).

Monilla EU-mailla on vaikeuksia seurata rekisteröityneiden kasvattajien pentumääriä, vaikka EU:ssa on eläinten terveyttä koskeva laki, joka edellyttää seurantaa. Siksi tunnetuista taustoista peräisin olevien koirien tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida. Tämä on merkittävä ongelma. 

Taulukko 1. Arvio tuntemattomista lähteistä hankittujen koirien vuotuisesta kysynnästä EU:n jäsenvaltioissa.

Saksaan tuodaan ja Romaniasta viedään eniten pentuja

Viisi maata, joista koiranpentuja vietiin muihin maihin eniten, olivat Slovakia, Unkari, Romania, Irlanti ja Espanja. Koiria vietiin pääasiassa Saksaan, Belgiaan, Ranskaan ja Hollantiin. Saksa johtaa tuontia, kun taas Romania on suurin viejä.

Euroopan komission mukaan laittomat kuljetukset ovat usein peräisin Venäjältä. Ne kulkevat Puolan kautta Saksaan ja sieltä Hollantiin, Belgiaan ja Espanjaan. Saksa näyttää toimivan jakelukeskuksena.

Saksassa koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ei ole pakollista. Sääntelyn puuttuminen tarkoittaa, että vaikka koirat rekisteröidään alkuperämaassa, niiden jäljitettävyys on vaarassa niiden saavuttua Saksaan.

Täydellisen jäljitettävyyden varmistamiseksi on tärkeää, että jokainen koira on varustettu mikrosirulla ja rekisteröity alkuperämaassaan niin, että kasvattaja on pennun ensimmäinen omistaja/haltija. Rekisteri on päivitettävä jokaisen seuraavan omistajan/haltijan osalta, jotta jäljitettävyys ei katkea.

Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS
Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS

Julman eläinkaupan pysäyttäminen edellyttää vahvempaa EU:n lainsäädäntöä

Four Paws kehottaa EU:ta tiukempiin toimiin: EU:n tulee säätää kaikkien koirien ja muiden lemmikkieläinten pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä sekä edellyttää myyntisivustoihin järjestelmiä, joilla koirien rekisteröinnit ja haltijat/omistajat varmistetaan ennen ilmoitusten julkaisemista.

- Kun alan arvo on 4,6 miljardia euroa ja sääntely on epäjohdonmukaista kaikkialla EU:ssa, onko mikään ihme, että laiton koiranpentukauppa kukoistaa? kysyy Four Pawsin kampanjajohtaja Nick Weston.

- Laittomassa kaupassa vahingoitetaan eläimiä nopean voitontavoittelun vuoksi, ja lisäksi tietämättömät ostajat altistuvat mahdollisesti sairaille koirille, joilla on usein väärennetyt tai puuttuvat rokotuspaperit. Osa koirista jopa kuolee pian oston jälkeen. Euroopan parlamentin jäsenten on toimittava nyt ihmisten ja heidän parhaiden ystäviensä hyvinvoinnin suojelemiseksi. Myyntisivustoilla tulee sallia ainoastaan jäljitettävissä olevien myyjien ja rekisteröityjen eläinten ilmoituksia. Julma kauppa voi loppua vain, jos EU:n lakeja vahvistetaan", Weston jatkaa.

Viranomaisrekisteri mahdollistaa eläinsuojeluvalvonnan

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti omistajan tai haltijan nimiin on pakollista jo lähes kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Suomessa tämä lainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2023.

Viranomaisrekisteri on luotettavin tapa yhdistää koiran mikrosirukoodi koirasta vastuussa olevaan henkilöön. Koirarekisterin tarkkuuden ja tietojen luotettavuuden varmistamiseksi koiranomistajia olisi myös vaadittava ilmoittamaan rekisteriin lemmikkinsä kuolemasta.

Viranomaisrekisteri helpottaa eläinsuojeluvalvontaa monin tavoin. Sen avulla voidaan seurata henkilöille rekisteröityjen koirien lukumääriä ja kohdentaa valvontaa tämän mukaisesti. Rekisteri auttaa löytämään hylättyjen tai huonosti kohdeltujen eläinten haltijat ja saattamaan heidät vastuuseen.

Rekisteri nopeuttaa myös kadonneiden lemmikkien kotiuttamista, mikä on tärkeää varsinkin luonnonkatastrofien yhteydessä, jolloin monet lemmikit joutuvat eroon omistajistaan.

Viranomaisrekisteri auttaa myös tautiepidemioiden hallinnassa

Myös tarttuvia tauteja ja epidemioita voidaan seurata tarkasti, kun koirat ovat tunnistusmerkittyjä ja rekisteröityjä viranomaisrekisteriin. Osa taudeista voi tarttua myös ihmisiin, joten seuranta on äärimmäisen tärkeää.

Norjassa koettiin syksyllä 2019 laaja koirien veriripuliepidemia, jossa koiria myös menehtyi. Epidemian kehittymistä ja esiintymisalueita pystyttiin seuraamaan reaaliaikaisesti ns. Pyramidion-tietokannan avulla. Tietokantaan kertyvät lähes kaikki Norjan eläinlääkäriasemilla tehdyt diagnoosit, ja se on yhteydessä myös Norjan tunnistusmerkintärekisteriin.

Pyramidion on diagnoosikoodisto- ja tilastointijärjestelmä, joka on käytössä kaikissa Pohjoismaissa ja tulossa meille Suomeenkin. Pyramidionia hallinnoi ja ylläpitää Norjan Eläinlääkäriliiton omistama DyreID, joka ylläpitää Norjan tunnistusmerkintärekisteriä. Pyramidionin avulla voidaan seurata kansallista eläintautitilannetta sekä esimerkiksi antibioottien käyttöä ja moniresistenttien bakteerien esiintymistä. Järjestelmästä saadaan tietoa myös eläinten perinnöllisistä sairauksista.

Tarve koko EU:n laajuiselle tietokannalle

Four Paws toteaa raportissaan, että EU-maiden kansallisten järjestelmien välille tulisi kehittää yhteen toimiva tietokanta, jonka perusteella kaikki koirat ja omistajat voidaan jäljittää koko EU:n alueella. Kun koiria kuljetettaisiin rajojen yli, olisi viranomaisilla mahdollisuus tarkastaa koiran omistajuus. Tietokanta auttaisi selvittämään, liittyykö koiranpentujen kuljettaminen yksityishenkilöiden matkustamiseen vai pentukauppaan.

Jos vielä lemmikkieläinpassinkin voisi saada vain koiralle, joka on rekisteröity viranomaisrekisteriin, rajavalvonta tehostuisi entisestään, ja salakuljetus voisi vähentyä merkittävästi.

Koska EU:n laajuista tietokantaa ei vielä ole, laittomat myyjät voivat vapaasti kuljettaa koiria maasta toiseen, käydä kauppaa ja kadota sen jälkeen jäljettömiin.

Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS
Kuva Romaniasta 2022 @ FOUR PAWS

Eläinmyyntisivustoille automaattinen rekisteröinnin tarkistus

Automatisoitu järjestelmä, jossa verkkokauppasivusto ei julkaise koiran myynti-ilmoitusta, jos sen rekisteröintiä myyjän nimiin ei voida todentaa, suojaisi kuluttajia laittomilta pentukauppiailta ja estäisi myös varastettujen koirien kaupittelun.

Tällainen järjestelmä on otettu käyttöön Ranskassa, jossa laki velvoittaa koirien myynti-ilmoituksia välittävät kauppasivustot tarkistamaan koirien rekisteröinnin. Rekisteröinti tarkistetaan kansalliseen eläintietokantaan liitetyn integroidun järjestelmän avulla.

Euroopan komission joulukuussa 2023 julkaisemassa ehdotuksessa koirien ja kissojen hyvinvoinnin parantamiseen tähtääväksi asetukseksi ehdotetaan tietokantaa, josta ostajat voisivat tarkistaa koiran rekisteröinnin. Tämä ei kuitenkaan estäisi laittomia myyjiä mainostamasta koiriaan. Four Paws suositteleekin vahvasti, että tarkistus tehtäisiin jo ennen ilmoituksen julkaisemista. Vain tällä tavoin voidaan varmistaa myyjien jäljitettävyys ja kokonaan estää epämääräisten myyjien pääsy markkinoille.

Säännökset olisi ulotettava koskemaan myös somen markkinasivustoja, jotta laiton kauppa ei siirry verkkomyyntisivustoilta someen.

Edellä mainitulla tavalla säännelty verkkokauppa turvaa myös ihmisten terveyttä, kun epämääräisissä oloissa tuotettujen koirien alkuperä on jäljitettävissä ja vaarallisten, ihmisiinkin tarttuvien tautien lähteisiin päästään puuttumaan nopeammin.

EU:n laajuisella asetuksella suljettaisiin kansalliset porsaanreiät ja varmistettaisiin, että kaikki myyntisivustot kaikissa jäsenvaltioissa noudattavat samoja johdonmukaisia sääntöjä. Näin varmistettaisiin tasapuolinen kilpailu ja estettäisiin laittoman kaupan siirtyminen vähemmän säännellyille markkinapaikoille.

Tällaisen sääntelyn käyttöönotto lisäisi myös viranomaisrekistereihin merkittyjen koirien osuutta, joka on tällä hetkellä monessa maassa pieni.

Toimivia järjestelmiä on jo olemassa

Eläinten ja niiden omistajien jäljittäminen myös maiden rajojen yli on jo mahdollista esimerkiksi Europetnetin ylläpitämän kansainvälisen mikrosiruhakukoneen sekä VeriPet-järjestelmän avulla.

Europetnet on lemmikkieläinten rekisteritietokantojen verkosto, jossa on tällä hetkellä mukana 26 Euroopan maan tietokantoja ja yli 100 miljoonaa lemmikkiä. Mukana on niin yksityisiä kuin viranomaistietokantojakin.

Europetnet esittää eläimen rekisteröinnin aikajärjestyksessä, jolloin käyttäjä näkee, missä tietokannassa on ajantasaisimmat tiedot. Se näyttää myös, missä eläin on aiemmin rekisteröity, mikä helpottaa lemmikin historian jäljittämistä eri alueilla.

Yhteistyössä VeriPetin kaltaisten ratkaisujen kanssa Europetnet mahdollistaa lemmikkieläimen rekisteröintitilanteen reaaliaikaisen todentamisen, kun lemmikkieläin ilmoitetaan myytäväksi kauppasivustolla.

VeriPet on automaattinen eläinten myyntisivustoilla käytettävä järjestelmä, johon myyjä syöttää koiran mikrosirunumeron sekä koiran haltijan matkapuhelinnumeron, joka on tallennettu viranomaisrekisteriin koiran mikrosirutietoja rekisteröitäessä. Järjestelmä tarkistaa mikrosirun ja puhelinnumeron yhteyden rekisteristä automaattisesti. Jos tiedot täsmäävät, rekisteriin tallennettuun puhelinnumeroon lähtee kertakäyttökoodi. Myynti-ilmoituksen saa julkaistua syöttämällä tämän koodin sivustolle.

Myyjät, jotka eivät ole rekisteröineet eläimiään ja ilmoittaneet rekisteriin henkilöllisyyttään, eivät voi julkaista sivustolla ilmoituksia.

Irlannissa VeriPet on onnistuneesti integroitu lemmikkieläinten viranomaistietokantaan ja Dogs.ie-myyntisivustoon, joka tarjoaa myyjille vapaaehtoisen varmennusvaihtoehdon koirailmoituksia julkaistessaan. Ostajat voivat helposti erottaa toisistaan todennetut ja ei-todennetut ilmoitukset. Myös Sveitsi on kokeillut järjestelmää pilottihankkeessa.

Kriittinen tarve myös kasvattajien rekisteröitymiselle

Four Pawsin raportissa linjataan myös, että laittomien kasvattajien toiminta voidaan estää ainoastaan, jos kaikkien kasvattajien olisi rekisteröidyttävä jo ensimmäisen pennun kasvattamisen yhteydessä. Kasvattajien rekisteröityminen on EU:n alueella pakollista, mutta vaatimukset vaihtelevat maittain.

Suomessa kasvattajan on rekisteröidyttävä eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin, jos hän myy tai muutoin luovuttaa koiria vähintään kolmesta itse kasvatetusta pentueesta vuodessa; myy, muutoin luovuttaa tai välittää vähintään 10 muuta kuin itse kasvattamaansa koiraa vuodessa ja/tai jos hän pitää vähintään seitsemää yli 6 kuukauden ikäistä koiraa. Esimerkiksi Itävallassa jokaisen kasvattajan on rekisteröidyttävä. Italiassa rekisteröityminen on pakollista kasvattajille, joilla on vähintään viisi jalostusnarttua, ja jotka kasvattavat vähintään 30 pentua vuodessa.

Pienimuotoista kasvatusta harjoittavien kasvattajien vapauttaminen rekisteröitymisestä luo järjestelmään porsaanreiän, jonka avulla suurempiakin pentumääriä tuottava ja myyvä kasvattaja voi esiintyä pienimuotoista toimintaa harjoittavana.

Joissain tapauksissa esimerkiksi saman kotitalouden jäsenet ovat järjestäytyneet siten, että voivat toimia pienimuotoisen kasvatuksen varjolla, esimerkiksi käyttämällä useita osoitteita, vaikka he todellisuudessa kasvattavat ja käyvät kauppaa paljon suuremmassa mittakaavassa.

Tällaiset kasvattajat voivat todennäköisesti ylläpitää pennuillaan myös houkuttelevia hintoja, mikä aiheuttaa epäreilua kilpailua ja pahentaa ongelmaa suuntaamalla kysyntää epäeettisen toiminnan suuntaan.

Four Pawsin kolme ratkaisua laittoman pentukaupan suitsemiseksi

Four Pawsin raportti tuo ansiokkaasti esiin laajat ongelmat, jotka liittyvät koiranpentujen verkkokauppaan. Vaikka EU-maiden kansallinen lainsäädäntö ja myyntisivustojen vapaaehtoiset toimenpiteet ovat askeleita oikeaan suuntaan, merkittäviä porsaanreikiä on edelleen olemassa, ja siksi laittomat kauppiaat jatkavat edelleen toimintaansa pitkälti valvomatta.

Ongelmat voitaisiin kuitenkin ratkaista Four Pawsin kolmen pääehdotuksen avulla:

  1. Kaikkien koirien (ja kissojen) pakollinen tunnistusmerkintä ja omistaja-/haltijarekisteröinti niin, että kasvattaja on pennun ensimmäinen omistaja/haltija. Näin sekä koira että siitä vastuussa oleva henkilö olisivat jäljitettävissä koko koiran elämän ajan.
  2. Koiranpentujen myynti-ilmoitusten julkaisu verkkokauppasivustoilla (classified ad sites) vain, jos myyjä on merkitty viranomaisrekisteriin pennun haltijaksi/omistajaksi.
  3. Yhteen toimivan tietokannan kehittäminen EU-maiden kansallisten järjestelmien välille. Tietokantaa voitaisiin käyttää myynti-ilmoitusten tarkastamiseen ilman pääsyä myyjien henkilötietoihin. Tietokanta mahdollistaisi koirien ja niiden myyjien tunnistamisen ja jäljitettävyyden kaikkialla EU:ssa, aivan kuten Euroopan komission asetusehdotuksessa ehdotetaan.

Kaikkiin esitettyihin toimiin on jo olemassa toimivat tekniset ratkaisut.

- Laillinen ja laiton pentukauppa on ehdottoman tärkeää erottaa toisistaan. Vain siten voidaan luoda turvallisemmat ja avoimemmat pentumarkkinat, jotka hyödyttävät sekä taloutta että eläinten hyvinvointia, summaa Four Paws.

Four Paws

Four Paws on maailmanlaajuinen eläinsuojelujärjestö, joka perustettiin Wienissä vuonna 1988. Se tavoittelee maailmaa, jossa ihmiset kohtelevat eläimiä kunnioittavasti, empaattisesti ja ymmärtäväisesti. Four Pawsin kampanjat ja hankkeet keskittyvät seuraeläimiin, mukaan lukien kulkukoirat ja -kissat, tuotantoeläimiin ja luonnonvaraisiin eläimiin. Järjestöllä on toimistoja 15 maassa ja lisäksi turvapaikkoja pelastetuille eläimille 11 maassa.

Tutustu Four Pawsin nettisivuihin täällä.